Efter de fleste festivaller også har aflyst i 2021 pga. den vedholdende coronapandemi, så har vi alle brug for at drømme os tilbage på græsmarken sammen med tusindvis af andre og igen opleve euforien og magien ved koncerter. Koncert øjeblikke har de fleste nogle stykker af i hukommelsen, og de kan ske på rigtig mange måder, men typisk kommer de største øjeblikke ud af interaktioner mellem musiker og publikum. 

Dykker man ned i YouTube, finder man et sandt overflødighedshorn af videoer fra koncerter af alle former med alle ens favoritkunstnere.

Her følger 10 koncert øjeblikke, der minder os om, hvorfor vi savner koncerter, og jeg garanterer at i hvert fald én af dem giver dig gåsehud.

Når Freddie Mercury gør hans ting

Ja, der er ikke mange, som ikke kender disse 45 sekunders magi fra Live Aid på Wembley i 1985, hvor Freddie Mercury hæver en af musikhistoriens mest mindeværdige koncerter til nye højder og får 90.000 publikummer til at gentage efter ham. Et klasseeksempel på, hvorfor Queen var sådan et elsket live-band.

test

Når publikum synger med opstår magi

Du kender det godt. Når de endelige spiller hittet – deres bedste sang – så er det svært ikke at skråle med. Dette findes der adskillige eksempler på. Her følger et lille udvalg, hvor gåsehuden presser sig ekstra meget på.

Når det irske publikum på Oxegen festivallen i 2009 synger med fra første strofe på Snow Patrols hit “Run”, bliver Gary Lightbody oprigtigt overrasket og rørt. Jeg forestiller mig, at det netop er øjeblikke som dette, de fleste musikere går på scenen for.

Snow Patrol er ikke det eneste band, som kan blive overrasket. Selv de mest erfarne bands kan også blive overrasket over, hvor højt et publikum kan synge. Da The Killers spiller deres største hit “Mr. Brightside” på TRNSMT Festival i 2018, må forsanger Brandon Flowers næsten kapitulere overfor publikums insisterende fællessang.

Også selvom det er planlagt, kan publikums fællessang røre en kunstner. Da Robyn spiller hendes største hit “Dancing On My Own” på Roskilde Festival 2019 kan man fra første strofe høre, at publikum føler den, men når bandet stopper abrupt med at spille, og lader publikum tage omkvædet alene, starter magien. Både publikum og Robyn bliver berørte og har svært ved at skjule deres begejstring, så det ender i decideret fælles-fejring af dette unikke øjeblik mellem publikum og kunstner, inden sangen kan færdiggøres.

Fællessang kræver ikke en gang et band på scenen, hvilket eksemplificeres af et engelsk publikum, der venter på at høre Green Day. Musikken i højtalerne er selvfølgelig Queen, som får menneskemassen til at slå ud i spontan fællessang.

Når man taler fællessang, så skal man ikke glemme Coldplay og især sangen “Fix You”, hvor der altid synges med. Især de 46.000 publikummer til koncerten i São Paulo på A Head Full of Dreams turnéen er et godt eksempel på dette.

Når publikum bevæger sig sammen

Også når publikum bevæger sammen kan det skabe særlige øjeblikke. I nedenstående klip får en DJ til en EDM festival i Holland op mod 100.000 mennesker til at danse samme dans og får publikum til at lige en sammenhængende organisme.

https://www.youtube.com/watch?v=5UcjT3-zVnY

I Korea kan PSY selvfølgelig opnå det samme med verdenshittet “Gangnam Style” og den tilhørende signatur-dans – omend han ikke behøves at opfodre til det, da det sker helt og aldeles af sig selv.

Når kunstnere inviterer publikummer på scenen

Meget få har været så heldige at blive spontant inviteret på scenen og hjælpe deres musikalske helt med at fremføre et nummer. Når det sker, så opstår der en hel særlig magi og det nedbryder afstanden mellem kunstner og publikum.

Da Dave spiller på Glastonbury i 2019 inviterer han den ærke-britiske Alex op på scenen, og han gør det fantastisk.

Til en koncert med Coldplay i München inviterer forsanger Chris Martin en ung fan på scenen, som havde stået med et skilt, der siger, at han ønsker at spille klaver på sangen “Everglow”: Cue the magic!

Magiske øjeblikke kan også opstå på scenen

Det kan muligvis diskuteres, hvad der definerer magi på en scene – og i visse tilfælde er det magisk alene bare at se yndlingskunstneren spille. Der findes dog nogle unikke øjeblikke, som flertallet kan blive enige om, er magiske. Et af disse sker, da flere prominente musikere (bl.a. Tom Petty og George Harrisons søn, Dhani Harrison) spiller “While My Guitar Gently Weeps” som hyldest i forbindelse med, at George Harrison bliver inkluderet i den amerikanske Rock’n’Roll Hall of Fame i 2004. Henimod slutningen af nummeret dukker Prince op for at spille solo, og han giver den max gas med adskillige legendeværdige moves, og de andre musikeres reaktion taler sit tydelige sprog.

Hvis der er et koncert øjeblik, som jeg har glemt, så skriv til mig på Twitter og del linket med mig og beskriv, hvorfor det er din favorit.