65 % af CMS-baserede websites er lavet med WordPress, hvilket gør WordPress til det mest populære CMS. Dette er på trods af, at det rent faktisk kræver en vis mængde plugins for at gøre det fuldendt som CMS. Tag dette fra en som har arbejdet med WordPress i mere end 10 år.
Formålet med denne liste over de bedste WordPress plugins (og måske vigtigste) er at gøre WordPress mere komplet rent funktionelt, da det out-of-the-box er forholdsvist skrabet. Selvom WordPress fra version 5 har tilføjet en opgraderet editor (block editor), som tilbyder langt flere indbyggede layout-muligheder til sider og indlæg, så er der (i min optik) stadig basisfunktioner der mangler, som heldigvis kan løses med plugins.
Derfor vil jeg med denne artikel give dig indsigt i, hvilke funktionelle WordPress plugins som jeg (næsten) altid installerer, når jeg laver et nyt website med WordPress.
Hvad er WordPress plugins?
Hvis du kender svaret på dette spørgsmål, kan du blot hoppe over dette afsnit.
WordPress plugins er ekstra moduler bestående af PHP-scripts og CSS-styling, som enten udvider eller tilføjer til WordPress’ funktionalitet. WordPress Plugins udvikles ofte af frivillige udviklere og er i de fleste tilfælde gratis – de kan også være Premium, hvor der typisk findes en gratis Lite-version af det samme plugin med begrænset funktionalitet. WordPress plugins er tilgængelige via det officielle WordPress Plugin Directory, som du også kan søge i direkte i WordPress’ kontrolpanel.
Er du usikker på, hvordan du installerer et plugin i WordPress’ kontrolpanel, så kan denne video gøre dig meget klogere:
Her følger de for mig vigtigste og dermed bedste WordPress Plugins i uvilkårlig rækkefølge:
1. Søgemaskineoptimering (Yoast SEO)
Det måske vigtigste for et website er, at andre kan finde dets indhold, og dette sker i stor grad via søgemaskiner som Google. For at dit website og indhold kan blive søgemaskinevenligt nok til at andre kan finde det, har du brug et SEO-plugin som Yoast SEO.
Dette plugin tilbyder både en række generelle funktioner, som samlet set gør din WordPress installation mere læsevenlig overfor søgemaskinerne. Samtidig giver det dig også et modul på hver side og indlæg, hvor du kan skrive indholdets meta-data og få diverse tips til at gøre indholdet mere optimeret til de emner, som det handler om.
Læs mere om og/eller download Yoast SEO her.
2. Viderestilling af forældede URL’er
En ofte overset funktion på websites generelt er at kunne viderestille gamle eller døde URL’er – også kendt som 404-sider – til nye og relevante sider. Vigtigheden af at eliminere 404-sider er både relevant for brugeroplevelsen af dit indhold, men kan også hjælpe dig til at undgå tabt linkjuice fra de links, som dine gamle sider måtte have fået over tid, inden du ændrede dens URL.
Udover (naturligvis) at kunne oprette alle de viderestillinger, som man har brug for, så kan dette plugin også indstilles til at automatisk oprette en viderestilling, når man ændrer permalink på en side eller indlæg.
Bliv klogere på, hvordan man dette plugin virker i nedenstående video:
Der findes andre plugins, som mere eller mindre kan det samme, men så lang tid du sørger for at have denne funktion inkluderet på dit websted, så er det ikke så vigtigt hvilket plugin, du ender med at vælge.
Læs mere om Redirection pluginet her.
3. Sikkerhedsplugin (iThemes Security)
Beskyttelse mod hacking og andre relevante sikkerhedsfunktioner er ikke en naturlig del af WordPress. Derfor kan du med iThemes Security plugin nemt øge sikkerheden på dit websted. Det indeholder bl.a. funktioner som beskyttelse mod utallige forsøg på at gætte login, backups, Brute Force Protection og krav til brugeres kodeord.
Læs mere om iThemes Security her.
4. Caching plugin
Caching er vigtigt for et WordPress-website, da det både forbedrer load-hastigheden samt reducerer serverbelastningen, hvilket kort sagt forbedrer den overordnede brugeroplevelse. I stedet for at hente indholdet direkte fra serveren, hver gang en bruger tilgår den, kan caching levere dele af indholdet fra cache-hukommelsen eller browserens cache, hvilket resulterer i hurtigere indlæsningstider.
Mange WordPress-websites vil typisk lide af at være unødvendigt langsomme til at loade indholdet pga. eksempelvis mange ubrugte funktioner og/eller tunge billeder. Dette kan et caching-plugin rette op på.
Til caching findes der et stort udvalg af plugins – både gratis og betalte – men baseret på min erfaring er det mest effektive WP Rocket, som er et betalt WordPress plugin. I dette tilfælde er det et af de der “nødvendige onde”, fordi der findes meget få gratis caching-plugins som rent faktisk giver lige så effektive resultater, som et betalt plugin gør.
Se her, hvor nemt du kan optimere dit website med WP Rocket:
Bonustip: Cloudflare eller anden CDN (Content Delevery Network) kan desuden hjælpe med at booste load hastigheden af billeder, video o.lign. aktiver på dit website med deres gratis version. Læs mere her.
5. Kontaktformular plugin
En kontaktformular på dit website giver besøgende en nem og praktisk måde at kontakte dig på. Det kan bl.a. sikre, at du får alle relevante oplysninger tilsendt samt øge konverteringsraten på websitet i det hele taget.
Der findes et væld af plugins, der gør det muligt at indsætte en kontaktformular på dit websted. Mine personlige favoritter er Contact Form 7 og Forminator. Førstnævnte pga. dens simplicitet og mange muligheder, og den sidstnævnte pga. den brugervenlighed for brugere, der ikke kender så meget til kodning.
Bonustip: Tjek at e-mails fra dine kontaktformularer rent faktisk lander i din indbakke, da de nogle gange ender i spam-mappen. I dette tilfælde kan det være fordelagtigt at installere et SMTP-plugin (eksempelvis WP Mail SMTP), hvor du kan styre hvilken udgående mail-server, som WordPress sender disse e-mails igennem, og dermed sikre, at du modtager alle mails.
6. Spam-bekæmpelse plugin (Akismet)
Det er svært at undgå spam, når man lægger en kontaktformular på sit websted… med mindre man installerer et plugin som bekæmper netop dette. Her er Akismet en fast bestanddel af en WordPress installation og har næsten lige så mange år på bagen som WordPress, så derfor er det naturligt at få sig et gratis licens og aktivere netop dette plugin. Det bekæmper endda også spam i kommentar-funktionen på indlæg.
7. Siden linker til-plugin (Page Links To)
En lidt mere unik men dog simpel funktion (som sikkert ikke er relevant for mange) er at kunne lave et indlæg om til et eksternt link med overskrift og billede som ved normale indlæg. Dette er eksempelvis en effektiv måde at benytte den indbyggede indlægsfunktion til at lave en oversigt over presseomtale. Men man kan selvfølgelig bruge pluginet til lige præcist det, man ønsker.
Læs mere om pluginet “Page Links To” her.
8. Flere sprog på samme website (WPML)
Det eneste rigtige plugin til at gøre dit websted flersproget er WPML. Det sikrer, at de oversatte sider samtidig er indekserbarer af Google, eftersom hver enkelt oversatte side/indlæg eksisterer med egen URL og indeholder den korrekte sprogdefinition i meta-koderne, hvilket øger læsevenligheden betragteligt overfor søgemaskinerne.
Spoiler alert: Det er et betalt plugin, men er alle pengene værd, hvis man satser på en flersproget målgruppe.
Det er desuden kompatibelt med de fleste andre populære plugins som eksempelvis WooCommerce.
Blig klogere på WPML i denne video:
9. SVG-kompatibilitetsplugin (SVG Support)
Hvis ikke du allerede kender til filformatet SVG, så er det ikke for sent at lære om det. SVG er et vektorbaseret filformat, som er mere kompakt end PNG-filer. Typisk bruges det til logoer og små ikoner og grafikker, fordi en SVG-fil er skalerbar og dermed får det til at stå ultra skarpt på alle enheder – uanset opløsning.
Desværre underbygges upload af SVG-filer ikke af WordPress, men dette kan du lave om på, ved at installere dette plugin: SVG Support – det mest populære af sin slags.
10. Webshop funktionalitet (WooCommerce)
Et af internettets mest populære ecommerce platforme er WooCommerce, som er et plugin til WordPress der kort og godt tilføjer en webshop til din WordPress installation. Dermed behøves du ikke at skifte platform, hvis du en dag ønsker at sælge varer eller services fra dit websted.
Læs mere og/eller download WooCommerce her og dyk ned i den store verden af udvidelser, som eksisterer til WooCommerce her.
Bør jeg betale for plugins?
Selvom der er mange gode gratis plugins at finde i WordPress’ plugin-bibliotek, kan der være tilfælde, hvor de ikke opfylder alle dine behov. Betalte plugins kan give ekstra funktioner, som kan hjælpe dig med at få mest muligt ud af dit websted og tilpasse det efter netop dine behov. Betalte plugins har ofte bedre brugervenlighed, mere dokumentation og mulighed for support, så hvis du har brug for hjælp, kan du kontakte udviklerne af pluginet.
En anden fordel ved betalte plugins er, at de ofte har mange flere funktioner og integrationsmuligheder. Dette kan spare dig for tid og unødig irritation. Derudover kan betalte WordPress plugins også være mere sikre, da de typisk opdateres mere regelmæssigt for at imødekomme eventuelle sikkerhedsproblemer og fejl.
Dermed er det en god idé at som minimum at overveje at vælge et betalt plugin, når du søger mere avanceret funktionalitet til dit WordPress website.
–
Skriv til mig på Twitter, hvis du mener, jeg har glemt at nævne, hvad du synes er, det bedste WordPress plugin.
Daniel Nielsen
Nordjyde bosat i København. Specialist i online medier ansat i online marketing bureau i dagtimerne og musik- og fotonørd i fritiden.